keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Hyviä ja huonoja rastivälejä

Eilinen Suunnistavan Uudenmaan yömestaruuskilpailu oli kaikenkaikkiaan opettavainen harjoitus kohti syyskauden päätavoitetta eli yösuunnistuksen Suomen mestaruuskilpailua. Tänä vuonna SM-yö suunnistetaan Alastarolla perus pellonkulma-avokalliomaastossa mikä lienee paikka paikkoin myös hieman peitteinen. Uskoisin myös että polkuja, uria ja metsäautoteitä pääsee hyödyntämään varmojen reitinvalintojen tueksi. Lähdinkin AM-yöhön taktiikalla että hyödyntäisin polut ja urat sekä välttelisin peitteisiä ja heinikkoisia paikkoja, rastinotot ja lähtösuunnat ilman kiirettä. Koko ajan tiukka kompassikontrolli erityisesti lähellä rastia. Seuraavassa käyn läpi väli kerrallaan erilaisin argumentein miten taktiikka onnistui eli onko kyseessä hyvä vai huono rastiväli.

K-1, välin nopein 3:41

Rauhassa liikkeelle taktiikan mukaan, kierrän polkua loppuun asti ja suon sekä puskan läpi kompassilla rastille. Näin matkalla pikkukiven mistä korjaan rastille. Tajuan, että vihreä on todella hidasta ja suunnassa kulkeminen vaikeaa. Hyvä rastiväli.

1-2, 2:39, välin nopein T.Heikkilä 2:20

Rastilta lähtö on hätäinen ja liikaa vihreää välttelevä. Päätän puskea niityn läpi ja siellä sitä riitti heinää ja nokkosta. Alun jälkeen suunta pysyy hyvin ja osun rastimäkeen sekä rastille ihan ok. Lähtösuuntavirheen myötä tämä on huono rastiväli.

2-3, 4:37, nopein P.Sorsa 4:16

Tievalinta on ehdoton. Alku menee hyvin ja tieltä poistumiseen valitsen kohdan missä metsä näyttää avoimelta. Rinteessä säilytän tason ja vahdin suuntaa, viimeisellä nenällä olen kiinni mutta sitten kompassi unohtuu ja säntään liikaa vasemmalle. Pysähdys ja heijastin näkyy oikealla. Rastinottovirhe pakottaa pitämään tätä huonona rastivälinä.


3-4, 3:17, nopein P.Sorsa 2:40

Rastinottopummin jälkeen lähtösuunta on hukassa (tarkoitus oli lähteä sinisellä merkatulle reitille). Törmään vetelään suohon ja sen kiertäminen vasemmalta näyttää lyhyemmältä. Suon kiertämisen jälkeen päätän mennä välin suoraan ja onneksi metsä on nopeaa juosta. Rastinotossa vedän vielä hieman liikaa oikealle ja pysähdys. Näin ison kiven matkalla mutta en pysytellyt rastille johtavalla nenällä tarpeeksi tarkasti. Yhteenvetona voi todeta, huono rastiväli.


4-5, välin nopein 5:29

Levykompassi tanassa avokalliorinnettä kohti risukkoa, kääntyvä rinne haltuun ja poikittaisella uralla kivistä kiinni. Loppu suunnalla kalliomäen kautta ja ojan vartta rastille. Luin ojan risteyksen ja pikkukiven siinä sekä rastia ennen poikittaisen polun. Vihreä viivoitus oli hidasta risukkoa, joten iso vasen (sinisellä merkattu reitti) olisi voinut olla ihan kilpailukykyinen. Homma oli hallussa ja tuloksena hyvä rastiväli.


5-6, 7:35, välin nopein L.Valtonen 5:10

Alku suunnalla kohti talojen valoja, siitä puskan läpi kielletyn alueen nauhalle, jota seuraten pikku pätkä. Mäen yli toiseen mäkeen missä olen tarkasti kiinni vihreällä rinkulalla merkityn jyrkänteen bongattuani. Tästä hieman oikealle alas ja nenän sekä puskaojanotkon yli isoon mäkeen. Tulee nenä ja ojan yli mäkeen, havaitsen pikkukiven (merkitty keltaisella rinkulalla) vasemmalla ja samaistan sen toiseen pikkukiveen (merkitty myös keltaisella rinkulalla). Ihmettelen miksi isoa kiveä ei näy ja mäki tuntuu muutenkin pieneltä. Suunta toki täsmää. Hälytyskellot soivat mutta en reagoi. Ihmettely jatkuu kun en näe mitään pistemäisistä kohteista (jyrkänteet jne.) ennen puskaa juuri ennen rastia. Löydän oikean suuntaisen mäen kyljen mutta en rastia, pysähdyn vihreälle suolle ihmettelemään. Hätäännyn ja palaan takaisin mäelle. Siellä suunnastan kartan ja homma selkiytyy hieman. Siitä rastille meno on yhä epävarmaa ja muutamat pysyhdykset tulee otettua. Ajanhukkaa ainakin 2 minuuttia luultavasti enemmänkin. Kompassikontrolli petti ratkaisevalla hetkellä ja hätäinen kartantulkinta aiheutti samaistuksen mikä johti lopulta isoon pummiin. Virheen voi laittaa puutteellisten perustaitojen piikkiin, kartan ja maaston välisen yhteyden ymmärtäminen ja kompassin käyttö. Kuinka tyypillistä. Sinisellä merkitty vasen polkukierto voisi olla meikämannen taitotason mukainen valinta. Tuloksena siis erittäin huono rastiväli.6-7, välin nopein 1:40

Megapummista suivaantuneena lisään vauhtia ja tunnistan matkalta paikat missä jo kävin edellisellä välillä haahuilemassa. Ylös rastimäkeen suunnalla ja heijastin myötärinteen kukkulalla näkyy kauas. Hyvä rastiväli.

7-8, välin nopein 0:56

Suunnalla mäen kärkeen ja oikealle laskevan apukäyränotkon pohjukasta ylös rastimäkeen. Otan huipun haltuun vasemmalta ja nenää rastille. Homma sujuu taas. Hyvä rastiväli.

8-9, välin nopein 6:52

Rastilta lähtö hieman väärään suuntaan mutta korjaan nopeasti. Nyt käy tuuri ja löydän karttaan merkitsemättömän uran mikä johtaa melkein koko matkan niitylle asti. Siitä sitten polkuja hyödyntäen isoon mäkeen mistä tarkalla suunnalla kohtisuorasti ojan yli rastirinteeseen. Ennakoin nenän ja kivet oikealla ja ne nähdessäni tiedän tasan tarkkaan missä kohtaa rasti luuraa. Bonuksena heijastin näkyy kauas ja puuskutan pukille vauhdilla. Kello tykkäsi koko hyvän rastivälin.

 
9-10, 1:29, välin nopein L.Sorsa 1:18

Suunnalla mäen huippua hieman vasemmalta väistäen, rastinotto laakean notkon yli kivien kautta. Hyvä rastiväli.

10-11, 1:32, välin nopein L.Valtonen 1:11

Suuntavirhe heti rastilta ja onneksi rinteessä oli pikkuruinen avokallionenä mistä sain tsägällä kiinni. Siitä nopea korjaus rastille. Ei kai tätä voi millään hyvänä rastivälinä pitää.

11-12, 1:47, välin nopein L.Valtonen 1:45

Taktiikan mukainen vihreän kierto polkua, koko matka hyväkulkuista metsää. Hyvä rastiväli.


 12-13, välin nopein 4:51

Valitsen polkukierron ihan rastin viereen asti. Taktiikka toimii. Hyvä rastiväli.

13-14, 4:05, välin nopein J.Saarinen 3:28

Alkuväli levykompassilla melko tarkasti kärrypolun mutkaan avokalliohuippu vasemmalta, iso kivi ja kuoppa bongaten. Kärrypolulla olisi pitänyt mennä taas ihan rastin viereen ja siitä ylös lipulle (sininen valinta). Nyt lähdin hienostelemaan liian suoraan. Viimeinen ojan ylitys oli huonokulkuinen ja ajauduin liian alas rastin taakse. Taas kertyi sekunteja ajanhukkasarakkeeseen prkl. Huono rastiväli.


14-15, 2:26, välin nopein P.Sorsa 2:16

Mietin polkukiertoa oikealta (sininen reitti) mutta lähdin kuitenkin suoraan. Rastinotossa tiheää metsää ja nousukohta mäkeen vaikea tietää tarkasti. Pikkusen pitkäksi ja pysähdys ennen leimaamista. Etten ihan niuhottajan viittaa saisi niin kyllä tämän voi pitkin hampain luokitella hyväksi rastiväliksi.15-16, 2:26, välin nopein L.Valtonen 2:01

Alkumatka tiheää metsää ja tasainen alue ennen polkua heinikkoa, lähes kävelyksi meni. Polulla päätän kiertää mäen oikealta ja toteutus onnistuu ihan hyvin. Nopeampi valinta lienee hidasta maastoa välttävä sininen reitti. Lepsuilusta syyttämisen pelossa tuomitsen tämän huonoksi rastiväliksi.

16-17, 5:04, välin nopein H.Väänänen 4:55

Viimeistään tässä vaiheessa tajuan, että tässäkään maastossa ei pidä yöllä kikkailla turhia. Valitsen varman kierron polkuja ja niin lähelle rastia kuin mahdollista. Ajanhukka pysyi kurissa. Vihreällä ja sinisellä on merkitty riskisempiä vaihtoehtoja niin suunnistuksen kuin kulkukelpoisuudenkin puolesta. Hyvä rastiväli.

 17-18, 3:49, välin nopein M.Liukkonen & A.Ylitalo 2:48

Alkuväli hyvällä suunnalla jyrkännekukkulan kautta linjalle ja siitä puskan läpi jyrkänteelle. Tässä kohtaa tuntui liian hyvältä ja ajattelin että siitä vaan käyrämuotoa pitkin rastille. Kompassi unohtui ja kurvasin loivasti oikealle. Apukäyrämuoto ei peitteisessä metsässä näkynytkään ja pysähdyn nähdessäni keltaisella rinkulalla merkityn pikkukiven. Oletin tulleeni sitten vasemmalta ohi ja pitkäksi toisella keltaisella rinkulalla merkitylle kivelle. Korjaus väärään suuntaan isokivikukkulalle. Siinä sitten seisoskelin kunnes tajusin ja naulasin lipun apukäyrää myöten. Ajanhukka minuutin luokkaa ja kasvava harmitus loputtomasta pummailusta. Huono rastiväli.

       
18-19, 3:18, välin nopein E.Saleva 3:07

Kiireessä heikohko lähtösuunta mutta nopea korjaus ja avokallio hyödyntäen pusikkoon. Reitinvalinta oli tässä selvä käyttää samaa reittiä mitä tulin ykköselle. Matka pusikossa meni hitaasti mutta suunta säilyi melko hyvin. Poikittaisella polulla sain kiinni heti jyrkännekumpareesta. Rastilla pysähdys kun se tuli niin äkkiä niityn laidasta, koodi täsmäsi kuitenkin ja leima ruutuun. Olisikohan tuo lippu ollut aavistuksen väärässä paikassa, määrite oli polun ja ojan risteys. Hyvä rastiväli.

19-20, 2:13, välin nopein M.Liukkonen 1:46

Viimeiselle niittypolkua mahdollisimman paljon, suorempaan ja kovempaa olisi pitänyt vetää mutta varsinaista virhettä tässä ei ole. Hyvä rastiväli.

20-M, 0:41, välin nopein E.Saleva & J.Välikorpi 0:34

Loppukiri ei irronnut toivotulla tavalla asvaltilla. Ihan hyvä yritys kuitenkin.

Summa summarun, loppuaika oli 1:10:27 ja tappiota nopeimpien rastiväliaikojen summalle kertyi muhkeat 7:23. Rastien 6 ja 18 pummit olivat yhteensä reilut 3 minuuttia, ilman niitä olisi voinut olla melko tyytyväinen. Vanha kansa sanoisi tähän että "oppia ikä kaikki" eli jatkossa sitten kohti parempia rastivälejä miksei jopa tämän syksyn smyössä. Loppukaneettina voisi spekuloida, että Pardaali olisi syyskunnossaan vetänyt alta tunnin ja Kuerkki tietysti jonnekkin viidenviiden hujakoille ellei jopa reilusti kovempaa.

6 kommenttia:

 1. Kiitos analyysista, näitä sais "ammattimiehet" kirjoitella enemmänkin. Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Joo, kiintoisa analyysi meille muillekin SM-yöhön herkistelijöille.

  VastaaPoista
 3. Juurikin näin, varsin hyvä analyysi ko. kisasta...tosin Lynksin väki voisi väsätä myös jonkinmoisen reittihärvelin kaikelle kansalle koska tuo ratamestarin tekemä duuni vaikuttaa ihan huippuhyvältä tuohon maastoon?

  VastaaPoista
 4. Kysäsepä Minsa viikonloppuna Kuninkaalta onko 14-15 väli vedetty hyvin vain ei.

  VastaaPoista
 5. Näin yökisojen alla aina kehotetaan lataamaan lamput, mutta eihän niitä lamppuja kannata tietenkään ladata vaan mieluimmin akut :)

  VastaaPoista
 6. No jaa, ei sitten auttanu akkujen lataus tuolla Alastaron jokseenkin mainiossa yö-SM maastossa?

  VastaaPoista